Waarom ‘zwart brood’ op basis van activated charcoal geen goed alternatief is

Kijk bij menig hipstercafé in de keuken en je komt al snel een zwart broodje tegen. Dit komt veelal niet door toegevoegde kleurstof, maar door de ‘activated charcoal’, ook wel actieve kool, die tijdens het maken van het brood gebruikt is. De actieve kool zou ervoor zorgen dat de giftige stoffen uit het lichaam opgenomen worden en via de normale weg het lichaam verlaten. Maar, is dit juist? Om dit te achterhalen, gaan we eerst dieper in op het concept van ‘activated charcoal’.

Wat is actieve kool?

Actieve kool is niet iets wat je kant en klaar in de winkel kan kopen. Het product is samengesteld uit turf- en plantenresten. Deze twee elementen worden vervolgens bewerkt met gas, waardoor het een negatieve lading krijgt.

Het product dat dan ontstaat, is actieve kool. Hierdoor gaat de actieve kool stoffen aantrekken om het lichaam te ontgiften. Door het te verwerken in maaltijden, claimt men dat je het niet meer apart hoeft in te nemen. Je zou namelijk de nodige voedingsstoffen binnen krijgen met de maaltijd die je nuttigt, terwijl je tegelijkertijd je lichaam ontdoet van giftige stoffen. Maar is dit wel waar? En zouden wij het aanraden om producten op basis van actieve kool te eten?

Is het een goed middel om te gebruiken?

Heeft actieve kool voordelen met betrekking tot uiterlijke gezondheid? Zeker weten. Uit meerdere onderzoeken komt namelijk naar voren dat het voordelen heeft met betrekking tot de huid, je tanden of zelfs je haren. Lees er hier meer over.

Daarnaast is het dus ook aanwezig in Norrit, een medicijn om diarree tegen te gaan en wordt het nog weleens gebruikt om water te filteren. Het heeft dus zeker zijn voordelen om het te gebruiken. Er zijn zelfs afslankdranken zoals Black charcoal Latte op basis van actieve kool. Maar is het wel verstandig om actieve kool aan voedsel toe te voegen?

Waarom actieve kool niet in eten gebruikt moet worden

Hier kunnen we kort en krachtig over zijn. Zwart brood op basis van actieve kool is eigenlijk helemaal geen goed idee. Zwart brood op basis van kleurstof is geen probleem. Echter op basis van actieve kool is het zeker niet aan te raden. Waarom dan niet? Nou, allereerst maakt actieve kool geen onderscheid tussen giftige stoffen en niet-giftige stoffen. Hierdoor bindt het ook de voedingstoffen aan zich die in het brood zijn opgenomen. Actieve kool bevindt zich namelijk alleen aan stoffen die zich op het moment van inname in het lichaam bevinden. Doordat je tijdens het eten van het brood de voedingsstoffen binnen krijgt, is de kans groot dat (een deel van) de voedingsstoffen zich aan de actieve kool binden en daarom niet door het lichaam worden opgenomen.

Daarnaast kan activated charcoal zich ook binden aan medicatie. Gebruik je medicatie, dan kan het eten van zwart brood op basis van actieve kool ervoor zorgen dat de medicatie (een deel van) zijn effect verliest. Dit kan voor sommige mensen serieuze gezondheidsgevolgen hebben. Bron: http://theconversation.com/activated-charcoal-doesnt-detox-the-body-four-reasons-you-should-avoid-it-97899

Ook claimt men dat het een opgeblazen gevoel en problemen met ontlasting tegengaat, hoewel dit nog niet bevestigd is door grondig onderzoek. Dit is precies de reden waarom er in Italië reeds maatregelen genomen zijn tegen de verkoop van zwart brood op basis van actieve kool. Bakkerijen in Italië zouden dit namelijk als gezondheidsvoordeel claimen, zonder dat dit bevestigd kan worden. Bron: https://www.bakeryandsnacks.com/Article/2016/01/08/Italian-health-ministry-cracks-down-on-use-of-charcoal-in-bread

Zoals je hierboven leest zouden we het zeker niet aanraden om zwart brood op basis van actieve kool te eten. Het kan namelijk de nuttige voedingsstoffen uit het brood opnemen en er is simpelweg nog te weinig onderzoek gedaan naar de positieve effecten van het gebruik van actieve kool in brood om het te adviseren. 

53 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *