Vers brood bakken in een handomdraai

vers broodZeker in België zijn wij echte brood liefhebbers. Het is heel normaal om tussen de middag je zelf gesmeerde boterhammen te nuttigen tijden je pauze op het werk of gewoon thuis. Brood is dan ook overal in België te koop. Bakkers zijn er in grote getalen en ook in elke supermarkt is een broodafdeling te vinden. Maar is het niet veel lekkerder om zelf brood te bakken? Het kost wat meer tijd en moeite maar wanneer de juiste ingrediënten hebt en het juiste materiaal kan dit daadwerkelijk heerlijk zijn. Alleen de geur al is er een om van te genieten. Nog een pluspunt is dat het altijd zo vers als mogelijk is.

De ingrediënten

De juiste ingrediënten zijn bij het zelf bakken van brood onmisbaar. Het is belangrijk alles in huis te hebben voordat je echt begint want mocht er iets missen dan kan dit ervoor zorgen dat het mislukt. Gelukkig zijn alle producten die je nodig hebt makkelijk om aan te geraken en kun je het dus zo halen. De volgende dingen hebt je nodig om brood te kunnen bakken;

  • Zout
  • Suiker
  • Water
  • Meel of bloem
  • Boter
  • Gist

Allemaal vrij simpele ingrediënten dus. Wel hebben ze allemaal een belangrijke functie en moet je er dus voor zorgen dat niets vergeet. De hoeveelheid is afhankelijk van hoeveel brood je daadwerkelijk wilt gaan bakken.

Het materiaal

Niet geheel onbelangrijk bij het zelf maken van brood is het hebben van het juiste materiaal. Net als met de ingrediënten kun je er niet omheen de juiste spullen in huis te hebben. Mocht je dit niet hebben dan kun je er wat dat betreft net zo goed niet aan beginnen. Het gaat er vooral om dat je met behulp van je materialen precies de juiste hoeveelheden van alles gebruikt. Doe je dit niet correct en nauwkeurig dan kan dit een slechte invloed op het resultaat hebben. Uiteindelijk wil je natuurlijk vooral gewoon een heel lekker brood op tafel kunnen zetten. Om de juiste hoeveelheden af te meten heb je een maatbeker en maatschepje nodig. Daarnaast moet je een grote mengkom hebben. De rest van de benodigdheden zijn een theedoek, wekker en een bakplaat. Wanneer je dit alles hebt in combinatie met alle ingrediënten kun je beginnen.

Hoe bak je zelf brood? 

Begin met het samenvoegen van alle ingrediënten in de mengkom en meng ze lang genoeg door elkaar. Daarna kun je gaan kneden waarna je het water erbij kunt gaan doen. Wanneer het goed aanvoelt en niet te droog doe je het in een kom en ga je de theedoek eroverheen leggen. Dit laat je voor ruim een half uur zo liggen. Daarna wordt dit door het deeg gehaald en laat je het weer voor dezelfde tijd staan onder de theedoek. Als laatste mag het deeg voor veertig minuten in de oven met bakpapier eronder. Na deze periode mag je het nog eens veertig minuten laten rusten. Wanneer dit alles gedaan is zal je van een heerlijk zelfgemaakt brood kunnen gaan genieten en zelf ervaren hoe goed dit smaakt.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *