Hoe past brood in een gezonde en slanke leefstijl?

gezond broodVeel diëten zijn erop gericht om zoveel mogelijk koolhydraten te schrappen. Koolhydraten zouden zogenaamd dikmakers zijn. Toch is het goed om voldoende koolhydraten binnen te krijgen. Lees er hier meer over.

Je lichaam heeft namelijk behoefte aan vezels die je energie geven, de stoelgang bevorderen en zorgen voor een lang vullend gevoel. Een brood met volkoren bestanddelen en vol gezonde granen past wel degelijk in een gezonde en slanke leefstijl. Als je ervoor kiest om zelf brood te bakken, kies je bovendien zelf welke ingrediënten je toevoegt om vervolgens een heerlijk brood te krijgen. In dit artikel lees je hoe zelf brood bakken perfect past in een benaderingswijze waarin ‘Slow Food’ centraal staat.

Brood en een gezonde en slanke leefstijl

Brood is een belangrijk graanproduct. Bruinbrood en met name volkorenbrood bevatten veel vitamines, mineralen en voedingsvezels die belangrijk zijn voor het lichaam. Dit brood komt dan ook voor in de ‘Schijf van Vijf’ die wordt aangeraden door het Voedingscentrum. Brood bevat niet alleen koolhydraten, maar is ook rijk aan jodium. Witbrood staat niet in de ‘Schijf van Vijf’. Dit komt omdat het minder voedingsstoffen bevat en daarmee geen gezondheidsvoordeel oplevert. Je kunt daarom witbrood zoveel mogelijk vervangen door volkorenbrood of bruinbrood als je een gezonde en slanke leefstijl wilt aanhouden.

Zelf brood bakken

Het meest verse brood kun je gemakkelijk zelf maken. Dit kan met behulp van een oven of een broodbakmachine. Brood bakken met een broodbakmachine is erg eenvoudig. Het enige wat je moet doen, is alles goed afwegen en op het goede moment in de broodbakmachine doen. Brood bakken met behulp van de oven vergt wat meer inspanning, maar is een betere benadering van het ‘Slow Food’ concept. Hierover later meer informatie. De basisingrediënten die je bij het bakken van (een gezond) brood nodig hebt zijn zout, water, bloem, meel naar keuze en gist. Met name in het meel kun je zorgen voor variatie. Speltmeel, meergranen broodmix en volkorenmeel zijn voorbeelden van gezonde keuzes. Door dit toe te voegen, krijg je een smaakvol, gezond en goed vullend brood. Op internet en in kookboeken zijn tal van lekkere recepten te vinden!

Brood en ‘Slow Food’

‘Slow Food’ staat voor het genieten van de maaltijd zonder haast waarbij het eten gewaardeerd wordt. Oftewel, tijd en aandacht voor eten. Ook de kwaliteit van voedsel staat centraal. Het uitgangspunt is dat ‘Slow Food’ puur en eerlijk is zonder kunstmatige toevoegingen, maar rijk aan natuurlijke aroma’s en smaakstoffen. Het zelf bakken van brood is een duurzame manier van produceren. Het heeft namelijk een minimale impact op het milieu en het klimaat, zeker als je hierin ook rekening houdt met de keuze van de ingrediënten waarvan je weet wat de herkomst is. Bij ‘Slow Food’ gaat de voorkeur uit naar gezonde voedingsmiddelen die veel voedingsstoffen bevatten. Daarom past brood ook zo goed bij deze leefwijze. Een andere reden waarom ‘Slow Food’ en het maken van brood goed bij elkaar passen is de wijze waarop je omgaat met voedsel. Het bewust uitzoeken van de ingrediënten, het kneden van het deeg, het zien rijzen van het brooddeeg en het uiteindelijke resultaat wanneer je het brood uit de oven haalt, zorgen voor een optimale beleving. Onthaasting, de verantwoorde manier van produceren en het bewust genieten van het brood dragen, vallen samen en dragen bij aan een gezonde leefstijl.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *